Dižs cilvēks parasti ir dižs visās izpausmēs. Vai gandrīz visās. Napoleons bija izcils karavadonis, taču baidījās no sievas sunīša, kas nelaida viņu Žozefīnes guļamistabā. Viņš bija ļoti drosmīgs cilvēks, taču arī mazliet māņticīgs. Pirms lielajām kaujām viņš allaž centās iepirkt šampanieti no sava drauga Moē darītavas, lai varētu nosvinēt uzvaru. Pirms Vaterlo kaujas viņš to neizdarīja - un zaudēja...
Napoleons un virtuve
Napoleona attiecības ar gastronomiju ir visai maz pētītas. Avotos var atrast liecības, ka viņš ēdis visu pēc kārtas un ēdienam nav pievērsis nekādu uzmanību. Varēja pusdienot gan pilī no sudraba traukiem, gan arī armijas pārgājiena laikā no karavīru katla. Ja virumā gadījās pavāra mats vai mundiera poga, izķeksēja tos no katliņa, aizmeta un ēda tālāk, it kā nekas nebūtu bijis. Starp citu, apmēram tāda pati attieksme Napoleonam esot bijusi pret seksu: intīmās attiecības ar Eiropas skaistākajām sievietēm imperators stājies, nenovelkot zābakus. Par to, vai novilka svārkus un bikses, ziņu nav...
Napoleons parasti ēda ātri, varētu pat teikt, ka rija, kumosus nesakošļājot. Iznākums bija likumsakarīgs - laika gaitā viņam radās problēmas ar vēderu. Nereti jau uzreiz pēc piecelšanās no pusdienu galda viņš bija aizmirsis, ko nupat ēdis - kāda gan starpība!
Tomēr daži iecienīti ēdieni imperatoram bija. Luijs Žozefs Maršāns, kurš laikā no 1814. līdz 1821. gadam pildīja Napoleona sulaiņa pienākumus, stāstīja, ka viņam esot garšojuši pēc īpašas receptes pagatavoti kartupeļi. Precīzu recepti gan viņš nemin, taču, pēc visa spriežot, runa ir par tā sauktajiem kartupeļiem «mundierī», ceptiem ar visu mizu.
Bet par godu uzvarai Marengo kaujā, kas notika 1800. gada jūnijā, šefpavārs Dunāns izgudroja ēdienu, kura recepte saglabājusies līdz mūsdienām - cāli Marengo gaumē. Napoleonam šis ēdiens esot paticis. Ir gan arī versija, ka recepte radusies vēl pirms Marengo kaujas, kad Napoleons pavāra klātbūtnē skaļi paziņojis: «Maniem karavīriem jāmaršē ar pilniem vēderiem!» Pavārs mājienu sapratis un pagatavojis visiem vistu. «Uzvaras ēdiena» versija, taisnību sakot, gan izklausās aizraujošāk.
Vēsturniece Ņina Martirisa apgalvo, ka Napoleonam tā esot garšojusi uz iesma cepta vista, ka pavāri karagājienos viņa vajadzībām vienmēr veduši līdz vistiņu krājumus. Imperatoram galdā celtas arī vistas kotletes. Ir zināms, ka vistu viņš vienmēr ēdis, turot pirkstos, ko pēc tam aplaizījis vai noslaucījis svārkos. Bet pa virsu uzdzēris vīnu. Kādu tieši - par to mazliet vēlāk.
Cits Napoleona sulainis Luijs Etjēns Sendenī stāsta par vēl dažiem ēdieniem, kas imperatoram garšojuši. Kā piemēru viņš min virumus - tos Napoleons labprāt ēdis pat visvienkāršākos, piemēram, lēcu. Galvenais noteikums - virai jābūt karstai. Vēl viņa ēdienkartē bijusi omlete vai vārītas olas, arī vārīta liellopu gaļa. No jēra Napoleonam vislabāk garšojis stilbs, bet no vistas - spārniņš. Brokastīs bieži vien pasniegti pupiņu salāti.
Pusdienas parasti bija smalkākā ēdienreize, jo uz tām varēja ierasties arī Napoleona maršali, kuri neatkarīgi no savas vienkāršās izcelsmes jau bija paspējuši kļūt par gardēžiem, tādēļ te ar lēcu virumu vairs nevarēja iztikt. Tad galdā cēla dažādus gaļas un zivju ēdienus, dārzeņus. Desertā parasti pasniedza augļus, taču tiem imperators nepievērsa īpašu uzmanību. Toties viņam ļoti garšoja mandeles.
Savā vārdā nosauktās kūkas Napoleons tā arī nepagaršoja, jo šis nosaukums tām pielipa vēlāk. Līdz tam tās mēdza dēvēt par karaliskajām galetēm vai milfeju. Pastāv versija, ka šo kūku sākotnējo recepti radījis franču konditors Kaudijs Gelē vēl 1645. gadā, bet pēc tam to pārņēmuši Neapoles meistari un nodēvējuši par Napolitano. Un tikai krietni vēlāk kūciņas sāka saukt par godu Napoleonam.
Napoleons un šampanietis
Dzērienu ziņā gan imperators bija daudz izvēlīgāks. Napoleona privātsekretārs de Burjēns raksta, ka gadījumos, kad imperators strādājis līdz rīta gaismai, tad dzēris karstu šokolādi. Esot dzēris arī kafiju, taču viņam pašam vien zināmu iemeslu dēļ nekad neesot tasīti izdzēris līdz galam.
Ja runājam par vīnu, Napoleons priekšroku devis diviem vīniem - Dienvidāfrikas Vin de Constance un Burgundijas Gevrey-Chambertin. Parasti viņš mēdzis vīnu atšķaidīt ar ūdeni. Ir nostāsts, ka, pagaršojis tieši šo Burgundijas vīnu, Napoleons esot teicis: «Nav labāka veida, kā ieraudzīt nākotni gaišās krāsās, kā vien skatīties tajā caur Šambertēna glāzi...»
Atrodoties otrajā izsūtījumā Svētā Helēnas salā, Napoleons saņēma 1150 litrus salda deserta vīna no Konstances ielejas Dienvidāfrikā - tas viņam bija ļoti iepaticies, un runā, ka pirms nāves viņš esot palūdzis glāzi tieši šā vīna. Starp citu, to vēl šobaltdien ražo darītavā Klein Constantia, tā godinot Napoleona piemiņu.
Ar alkoholu Napoleons neaizrāvās. Saldie liķieri viņam negaršoja, kaut gan tika pat radīts viņa vārdā nosaukts liķieris. Proti, XVIII gadsimta beigās Eiropā paradījās mandarīni no Ķīnas, un Napoleons nosprieda, ka eksotiskais auglis varētu liķieriem piešķirt īpašu garšu. Tādēļ viņš uzticēja tādu radīt galma ķīmiķim Antuānam Fransuā de Furkruā, kurš it kā pat esot konsultējies ar imperatoru par tā garšas īpatnībām. Iznākumā tapa imperatora mandarīnu liķieris. Tiesa, pēc Napoleona gāšanas tā ražošana tika pārtraukta un atsākta tikai pēc vairākām desmitgadēm.
Taču Napoleona iecienietākais dzēriens, protams, bija šampanietis. To viņš dzēra ar baudu, interesējās par ražošanas niansēm un centās padarīt par Francijas eksporta preci. Pateicoties Napoleonam, pārējā pasaule uzzināja par tādiem šampaniešiem kā Veuve Clicquot, Moet & Chandon, Piper-Heidsieck, Louis Roederer.
Imperatora tuvās attiecības ar šampanieti sākās, pateicoties vīndara Kloda Moē mazdēlam Žanam Remī Moē, ar kuru Napoleons bija labos draugos. Klods Moē savulaik ar šampanieti apgādāja Luija XV galmu - karalis bija liels šā dzēriena cienītājs, ar kuru, starp citu, viņu iepazīstināja mīļākā, marķīze de Pompadūra, kura uzskatīja, ka šampanietis ir vienīgais dzēriens, pēc kura lietošanas sieviete nezaudē skaistumu. Līdz Luija XV valdīšanai šampanieti pārvadāja tikai mucās, kas dzēriena kvalitātei par labu nenāca, jo tika zaudēta daļa dzirkstošo burbulīšu. Tieši Luijs XV bija tas, kurš sankcionēja šampanieša pārvadāšanu pudelēs, tā paveicot labu darbu tehnoloģijas uzlabošanā.
Napoleona vecākiem piederēja neliels vīna dārzs, kurā puikam bērnībā nācās pastrādāt, taču šis laika sprīdis bija īss, jo jau deviņu gadu vecumā viņu atdeva mācīties karaliskajā kara akadēmijā, kas atradās Šampaņas provincē. Tur tad arī Napoleons iepazinās ar Žanu Remī Moē, kurš meklēja pircējus savam šampanietim. Starp citu, jaunu tirgu meklēšanā Moē bieži vien bija soli priekšā konkurentiem un piegādāja šampanieti pat ASV pirmajam prezidentam Džordžam Vašingtonam, tiesa, ļoti nelielos apjomos. Napoleonam kā cilvēkam, kurš orientējās vīnkopībā, bija uzticēts revolūcijas vārdā konfiscēt klosteriem piederošos vīna laukus, un te tad arī krustojās viņa un Moē ceļi, jo pēdējais cerēja ar jaunā virsnieka palīdzību uzlabot savas biznesa lietas. Bet, kad Napoleons nonāca varas virsotnē, pazīšanās ar viņu Moē pavēra milzīgas perspektīvas. Kaut gan Napoleona gaume gastronomijas jautājumos, kā mēs jau zinām, nebija izsmalcināta, šampanietis viņam ļoti gāja pie sirds. Kā raksta šampanieša vēstures pētnieki Dons un Petija Kledstrapi, viņam esot pieticis ar vienu glāzi, lai «atjaunotu spēkus un uzlabotu garastāvokli».
Napoleona dzīve bija dažādu teju vai mistisku sakritību pārpilna. Parasti pirms došanās katrā karagājienā viņš piestāja drauga Moē īpašumā Epernē pilsētā Šampaņā un allaž papildināja šampanieša krājumus, sakot: «Uzvaras gadījumā jūs esat pelnījuši šampanieti, bet zaudējumā tas jums ir vienkārši nepieciešams.» Moē apciemošana bija laba zīme, un daudzus gadus ar Moet šampanieti imperators svinēja savas uzvaras. Tikai vienu reizi ceļš veda uz citu pusi - kad viņš no Parīzes devās uz Beļģiju, kur pie Vaterlo viņu gaidīja angļu armija. Kā šis karagājiens beidzās, mēs visi labi zinām.
Leģenda vēsta, ka pēdējo reizi Napoleons un Moē tikušies 1814. gadā. Tad Napoleons teicis: «Vēl Francija nav ienaidnieka rokās, taču, ja es cietīšu zaudējumu, jau pēc mēneša būšu vai nu miris, vai arī zaudēšu troni. Tādēļ es jau tagad gribu tevi apbalvot par to, ko esi darījis mūsu vīnu labā aiz robežām.» Pēc šiem vārdiem imperators atdevis Moē savu Goda leģiona ordeni. Pēc dažām dienām Napoleons tiešām bija spiests atteikties no troņa, bet Moē sākās grūti laiki. Viņa īpašumā apmetās krievu karavīri, kuri bez ceremonijām pievāca vairāk nekā 600 000 pudeļu šampanieša. Žans Remī gan šajā laupīšanā spēja saskatīt arī pozitīvo un esot teicis: «Lai dzer, cik grib. Pēc tam viņi visu atlikušo mūžu alks šampanieša un, atgriezušies dzimtenē, kļūs par maniem labākajiem pārdevējiem.» Šajā ziņā Moē tiešām bija taisnība, jo iekarotāji izrādījās ļoti kāri uz šampanieti un drīz vien to vairumā iepirka gan angļi, gan austrieši, gan krievi un vācieši. Ja kara laikā viss šis tirgus franču šampanietim bija slēgts, nu beidzot visas durvis bija vaļā.
Interesanti, ka, kļuvis par imperatoru, Napoleons pieņēma kādu lēmumu, kas ietekmēja šampanieša ražošanu. Proti, ražošanas procesā ir nepieciešams neliels daudzums cukura, taču kara laikā, kad Britānija īstenoja Francijas jūras blokādi, no Karību jūras salām ievedamais cukurs kļuva par deficītu. To vajadzēja ne tikai šampanietim vien, tādēļ nācās meklēt izeju, un par tādu Napoleons uzskatīja cukurbiešu audzēšanu. Šampanieša ražotāji gan sākumā uz cukuru, kas iegūts no bietēm, raudzījās ļoti kritiski un negribēja to izmantot, uzskatot, ka tā tiek grautas tradīcijas. Taču ar laiku jaunievedums tomēr iedzīvojās un kļuva par normu.