Raimonds ir aizrautīgs gastronomisko tradīciju popularizētājs. Viņš ir uzvarējis neskaitāmos pavāru konkursos. Viņa radītā recepšu grāmata «Mūsdienu latviskā virtuve» daudzās mājās kļuvusi par iecienītu padomdevēju, kas iedvesmo kulinārijas meistardarbiem. Svarīgi, ka Raimonds par ēdienu prot runāt vieglā un saprotamā valodā. Viņa sniegtie padomi var noderēt ikvienā mājsaimniecībā gan ikdienā, gan svētkos.
Kvalitāte un vienkāršība
Pēdējā laikā cilvēki aizvien biežāk gatavo vienkāršus ēdienus no labi zināmiem produktiem, un aizvien vairāk - tieši no Latvijā izaudzētajiem. Protams, labs ēdiens vispirms ir kvalitatīvs ēdiens, un to nosaka tieši produkti - jo tie labāki, jo vienkāršāk ir pagatavot. Filejas gabalu atliek tikai apcept, un jau ir garšīgi.
Pie mums kopumā ir labvēlīga ekoloģiskā situācija, tāpēc Latvijā audzētie produkti tiek atzīti ne tikai pašu mājās, bet arī citur Eiropā. Mums pašmāju produktus uzturā vajadzētu lietot pēc iespējas vairāk, jo tie ir svaigi, nav ķīmiski apstrādāti, nav ilgstoši uzglabāti aiz trejdeviņām zemēm un nav mērojuši ilgu un garu ceļu, lai nonāktu uz mūsu galda.
Labs gabals gaļas
Nav nekā labāka un sātīgāka par krietnu gaļas gabalu. Tas ir pats drošākais kurināmais, lai gūtu enerģiju un turētos pretī ziemas spelgonim.
Es ieteiktu pievērst uzmanību medījumu gaļai. Tā ir lieliska, nav trekna un satur daudz nepieciešamu un vērtīgu uzturvielu. Brieža un aļņa gaļa, mežacūkas un savvaļas putnu gaļa - tā ir mūsu daudzveidīgā vietējā greznība, kuru būtu grēks palaist garām.
Ja nu tomēr bez gaļas?
Mūsdienās veģetārs dzīvesveids kļūst aizvien populārāks. Daudzi to uztver kā sinonīmu vārdam dārgi. Te nu es vēlētos atspēkot šo mītu. Pārdomājot ēdienkarti un labāk iepazīstoties ar dažādiem augu valsts produktiem, galu galā nonāksiet pie secinājuma, ka ēst veģetāri var arī, netērējot lielu naudu. Pats galvenais ir izvērtēt savu ēdienkarti un pārliecināties, ka tajā ir pietiekami daudz vērtīgu vielu. Uzturā noteikti vairāk jālieto pākšaugi, jāēd rieksti un jāseko, kuros produktos ir vairāk augu izcelsmes olbaltumvielu, lai organisms saglabātu siltumu un veselību.
Vitamīni uz palodzes
Audzējiet uz palodzes zaļumus un diedzējiet sēklas! Zaļumi daudziem ēdieniem noderēs garšas niansēm, tie būs arī vitamīni. Protams, to visu var arī pirkt veikalā, taču es ļoti iesaku uzmanīgi aplūkot kārbiņas ar diedzētajiem graudiem un sēklām, jo reizēm, ilgāk pastāvot veikalu plauktos, tie pārkalst vai arī iepelē.
Var pirkt importētos zaļumus podiņos, taču jāsaprot - lai šos zaļumus atgādātu uz Latviju, vispirms tiem nākas iziet noteiktu apstrādi. Turklāt zaļumus podiņos katrs var izaudzēt pats - būs tīrāk un veselīgāk.
Ja tomēr negribas nodarboties ar dārzkopību uz palodzes, tad centieties iegādāties un ēst vietējos zaļumus. Galu galā tie pie mums apsildāmās siltumnīcās aug visu gadu un veikalos nonāk svaigi - piegāde parasti aizņem ne vairāk kā pāris stundu.
Zupas un labas domas
Kas tad mūs ziemā sasilda? Labas domas ļoti sasilda! Bet, ja pavisam bez jokiem, tad vislabākā izvēle ir zupas. Pieļauju, ka tieši ziema ir tas gadalaiks, kas mūsu platuma grādos zupas padarījusi tik populāras. Un tā nu ir balta patiesība, ka karsta, bieza un garda zupa ļauj mums izlīgt mieru ar auksto laiku. Un nav pat svarīgi, vai tā ir krēmzupa vai parastā zupa. Visu izšķir temperatūra un konsistence.
Pašmāju zvaigznes - dārzeņi
Īstas vietējās zvaigznes ir dārzeņi. Tie pieejami visu cauru ziemu, ir vērtīgi un nav dārgi. Ar to es nedomāju tikai kartupeļus un burkānus. Ir jau arī pastinaki, topinambūri, bietes, kāļi, selerijas… Mūsu laikos viegli atrast dārzeņus dažādās krāsās, piemēram, dzeltenus un violetus burkānus vai rozā bietes. Neierastas krāsas dārzeņi ēdiena gatavošanu padara vēl aizraujošāku un interesantāku.
Oda daudzveidībai
Kā dārzeņus pagatavot tā, lai tie būtu interesanti un neapniktu? Visvienkāršākā metode ir variēt to garšu un struktūru, piemēram, mainot griešanas veidu. Gan jau būsiet ievērojuši, ka atšķiras garša, ja bieti sagriež salmiņos vai šķēlītēs. Te nu ir bezgalīgas iespējas. Varbūt pamēģiniet sīkos kubiņos sagrieztas bietes sajaukt ar svaigiem tomātiem. Tas būs pilnīgi jauns garšas piedzīvojums!
Un, protams, lielisks veids, kā ierastam ēdienam piešķirt jaunu skanējumu, ir likt lietā garšvielas. Pamēģiniet pievienot ēdienam kuminu, koriandra, fenheļa vai anīsa sēklas, pavisam nedaudz krustnagliņu, mazliet kardamona, sinepju sēklas… Lielie gastronomiskie atklājumi ir tepat blakus - virtuvē.
Saules oga - ķirbis
Ķirbis vēl joprojām mūsu virtuvēs nav pietiekami novērtēts, taču no tā var pagatavot ļoti interesantus ēdienus. Es noteikti iesaku ķirbju krēmzupu ar kokosriekstu pienu. Ķirbi var novārīt vistas buljonā vai pievienot tam kariju, kas ēdienam piešķirs spilgtāku krāsu un īpašu garšas niansi. Un vēl ķirbim patīk etiķis - aveņu, vīna, balzamiko, gaišais un tumšais.
Pērkot ķirbi, jau laikus der pārdomāt, ko tieši no tā gatavosiet. Ir ķirbji ar blīvu mīkstumu, piemēram, muskatķirbis. Tas ir piemērots cepšanai un marinēšanai. Ķirbji ar ne tik blīvu mīkstumu vairāk piemēroti krēmzupu pagatavošanai.
Saldētavā un burciņās
Dažādas meža veltes un medījumus ir vērts saglabāt ziemai. Medījumu gaļu var sasaldēt. Vispirms medījumu sadala un sagriež porciju gabaliņos, gaļu maksimāli sagatavojot turpmākajai gatavošanai. Vislabāk gaļu ievalcēt vakuuma iepakojumā un likt saldētavā. Ja vakuuma aparāts nav pieejams, gaļu var salikt speciālos saldētajiem produktiem paredzētos maisiņos ar zip-lock aizdari, izspiest lieko gaisu, aizvērt un maisiņu pārtīt ar vairākām metāla folijas kārtām. Un noteikti jānomarķē katrs iepakojums (uzrakstiet, kas un cik katrā no tiem ir iepakots), lai pēc tam netaustītos pa saldētavu tā vai cita gabala meklējumos. Tā gaļu droši var uzglabāt trīs mēnešus.
Nevajag aizmirst arī par mājas konserviem. Tie ir jo īpašāki, ja viss, kas ielikts burciņās, ir izaudzis savā dārzā vai mežā pašu salasīts. Pašu konservētam auglim vai dārzenim piemīt tā burvība, ka jūs līdz pat pēdējam piparam un sāls graudiņam zināsiet, kas ielikts rūpīgi aizvalcētajās burciņās.